Feeds RSS
Feeds RSS

2011. december 3., szombat

Bogáncs és rózsa




Margaret Tudor by Daniel Mytens
Tudor Margit csupán egy 15 éves kislány, amikor nőül megy IV. Jakabhoz, abban a reményben, hogy házasságuk megmenti az Anglia és Skócia közötti békét. A békét, mely meghatározza Anglia jövőjét.
A kislány első látásra szerelembe esik, ám hamar csakódnia kell, mert Jakab nem az az ember, akinek hiszi. Rövid házasságuk - mely férje hirtelen halálával ér véget - legfőbb kincse Margit számára egyetlen életben maradt fia, V. Jakab lesz.
Mialatt fiatal anyából érett nővé válik, több ízben is harcolnia kell fiáért és több ízben is csalódnia kell a férfiakban. Először második férjében, Angus earljében, majd harmadikban, Harry Stuartban is.
Anglia és Skócia történelmének legmeghatározóbb királynőjének, a kilenc hónaposan királynővé koronázott Stuart Mária apai nagyanyjának életét bemutató regény gyorsan olvastatja magát, miközben emészthetetlenül száraz. Olyan tankönyv íze van, hogy az döbbenet! El sem tudom képzelni, hogy egy ilyen izgalmas történelmi korról, melyben a királyok és királynők felrúgnak minden házasságpolitikát és csak úgy elválnak szabad akaratukból, mintha az mindennapos dolog lenne, amikor nyíltan szeretőt tartanak és egyetlen tollvonással emberek életét veszik el, köztük Boleyn Annáét is, hogy lehet ilyen könyvet írni... Csalódtam.

Bogáncs és rózsa / Holt, Victoria. IPC Könyvek, 2008. 338 p.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése